Jdi na obsah Jdi na menu
 


Poznámka k „revolučním jízdenkám“

9. 10. 2012

 Poznámka k „revolučním jízdenkám“:

 jizdeminy_12_10_2012.jpg

Vážení spoluobčané, uvědomte si, že v případě uplatňování revolučních jízdenek jde o revoluční akt a záleží na osobní statečnosti občana k prosazení svého práva. Otevřeným dopisem vládě ČR jsme oznámili tuto skutečnost a vyzvali k akceptování těchto jízdenek, této formy protestu a občanského odporu.

 

Až na výjimky ( krom opravdu uvědomělých řidičů autobusů ) jsou použitelné jen ve vlacích ČD. Uživatel jízdenky musí počítat s nesouhlasem průvodčích. Je třeba nastoupit a až při revizi jízdenek uplatňovat revoluční jízdenku a právo dle §23 Listiny základních práv a svobod. V případě nesouhlasu průvodčího, musíte počítat s případným vyhoštěním z dopravního prostředku, ale mezitím ujede alespoň kus cesty.

 

Je dobré mít pro jistotu u sebe jízdné aspoň na část cesty (+ 50 Kč, pokud nenastupuji někde, kde se lístky neprodávají) pro případ, že by s průvodčím nebyla domluva. Jinak by totiž přirážka byla 440 Kč (pouze při platbě do 14 dnů - do měsíce 1000 Kč, pak už ex.). Kdo nemá peníze ani nechce půjčit občanku, je na něj zavolána policie do nejbližší stanice (v rychlíku - hrozí též vymáhání škody za zpoždění - snadno můžou naskočit desetitisíce). Snad jen v osobním vlaku by se spokojili průvodčí s vysazením. Uvedené přirážky platí na ČD, nevím jaká je situace u jiných dopravců. Teoretická možnost vyhrát za X let soud na základě ústavních práv asi uklidní málokoho.

 

Oficiálně jsme vyzvali k uznání revolučních jízdenek v uvedeném časovém rozmezí a zdůrazňujeme, že jiné ani obměněné typy neplatí. Jízdenky si může vytisknout kdokoliv, ale nesmí je zneužít k cestám za jiným účelem. Průvodčí, který by držitele rev.j. důsledně vyhazoval, se dopouští kolaborace. V listopadu-prosinci 1989 se také děla při protestech spousta přestupků a komunistická vláda je akceptovala.

 

Nadační fond proti korupci, tedy i majitel Student Agency Radim Jančura, brzy po odvolání Pospíšila vyzval Nečase k demisi. Jančura navíc čelí trestnímu oznámení od Kalouska (protože ho označil za zloděje, který si „s velkou pravděpodobností nakradl hezké miliardy“). Také Jančurův kolega v NFPK Janeček mluvil už v červnu (např. na besedě v Kladně) veřejně o tom, že od října chce dělat velké protesty. Můžeme tedy prohlásit, že pokud si Jančura stojí za svými slovy, měl by svézt na protesty zadarmo nebo s výraznou slevou co nejvíce lidí (v autobusech by to asi byl kapacitní problém, ale aspoň vlakem z Ostravy by to mělo jít celkem snadno). Jsme sami zvědavi, jak se Student Agency k požadavkům revolučních cestujících postaví, předpokládáme však, že jejich reakce bude taktéž kladná. Naši žádost jsme zaslali i na Student Agency panu Jančurovi.

 

Rádi bychom závěrem vysvětlili občanům, že samotným užitím revolučních jízdenek vznášejí protest a uplatňují právo občanské neposlušnosti a občanského odporu bezplatným využitím prostředků státní dopravy neboť státní doprava je stále ve vlastnictví občanů ČR.